Baljväxtsfärs, vad är det?

Baljväxtsfärs är helt enkelt en vegetarisk färs baserad på bönor och ärtor. Sedan länge har vi vant oss med vegetariska färser i frysdisken, ofta gjord på sojaböna. Just sojabönan går inte att odla storskaligt i Sverige utan måste importeras, vilket inte är det mest hållbara valet. På senare år däremot har det exploderat med baljväxtsfärser baserade på svenska råvaror. Det gillar vi!

Pressbild Urban Deli

Olika varianter av svensk baljväxtsfärs

Det finns en hel del färser som är gjorda på ärtprotein från svenska ärtor. Proteinet kan utvinnas såväl ur gröna som gula ärtor. När koncentratet framställs separerar man protein från kolhydrater och fett. Tex Go green har en sådan ärtfärs.

Färsodlarnas svenskodlade baljväxtsfärs har 97% lägre klimatpåverkan än svensk nötfärs

Något som blir alltmer populärt är att använda hela bönor och ärtor som mals ner, precis som kött, till en färs. Färsodlarna var först ut på marknaden år 2020 men har snabbt fått sällskap av flera aktörer som tex Aloba och Stackys. Har du provat deras färser?

När man använder hela råvaran bevarar man alla goda egenskaper och minimerar svinn.

50/50-principen

Ett enkelt tips att äta mer hållbart är 50/50-principen. 50/50-principen lanserades av Jessie Sommarström när hon vann Årets kock 2022. Principen går ut på att byta ut 50% av din vanlig färs mot baljväxtsfärs. Känns det främmande att byta ut 50% så börja med 20/80. Byt ut en liten del av din vanliga färs mot baljväxtsfärs och se om familjen ens märker någon skillnad. Över tid kan du successivt öka andelen baljväxtfärs samtidigt som du minskar ditt klimatavtryck. 

Psst.. det finns mer än bara färs av svenskodlade baljväxter i butiken idag. Du hittar bollar, burgare, tempehfiler, kebab och massa annat gott. Håll utkik i din butik.

Från Sverige

Precis som när du handlar kött, kolla innehåll och ursprung även på växtbaserade produkter. Väljer vi inte svenskproducerade råvaror så kommer vi inte ha någon svensk primärproduktion kvar. Det är viktigt att stötta det. Genom att äta mer baljväxter som ärtor, linser och bönor som odlas i Sverige minskar vi vår klimatpåverkan samtidigt som vi bidrar till att öka den biologiska mångfalden på svensk åkermark. Win, win.