De nya nordiska näringsrekommendationerna
I juni 2023 lanseras de nya Nordiska näringsrekommendationerna. För första gången innehåller de vetenskapliga rekommendationer för både hälsa och miljö, och förordar en mer växtbaserad kosthållning, mer fisk och mindre kött på tallriken.
Den sjätte utgåvan av Nordiska näringsrekommendationerna som publiceras idag är den största uppdateringen hittills i rapportens 40-åriga historia. Den är idag också det mest omfattande vetenskapliga underlaget globalt för hur vi ska äta bra, både för planeten och hälsan.
Rekommendationerna bygger på den bästa tillgängliga vetenskapen om matkonsumtion, hälsa och miljö.
– Genom rapporten får vi ett vetenskapligt underlag som visar att en hälsosam kost oftast också är hållbar. Det finns många och stora synergier att göra mellan hälsa och miljö i den nödvändiga omställningen av vår matkonsumtion, säger Rune Blomhoff, projektledare för de Nordiska näringsrekommendationerna 2023 och professor på Oslo universitet.
Rekommenderar huvudsakligen växtbaserad kost
Rapporten Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 undersöker hälsoeffekterna av 36 näringsämnen och 15 livsmedelsgrupper.
Den förordar en huvudsakligen växtbaserad kost med mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn.
Den rekommenderar ett stort intag av fisk och nötter, ett måttligt intag av mjölkprodukter med låg fetthalt, en begränsad mängd rött och vitt kött och ett minimalt intag av processat kött, alkohol och processade livsmedel med höga halter av fett, salt och socker.
Nordiskt pionjärarbete välkomnas globalt
Lanseringen av de nya Nordiska näringsrekommendationerna den 20 juni är en händelse av internationellt intresse.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen WHO, menar att den nya upplagan av Nordiska näringsrekommendationerna visar ”en kraftfull länk mellan friska människor och en frisk planet”
– Jag gratulerar Nordiska ministerrådet till en imponerande rapport och den inkluderande processen med offentliga remisser. Den övergripande rekommendationen, att gå över till växtbaserad kost, ligger i linje med aktuell vetenskaplig litteratur, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.
”Hjälper nordborna att äta hälsosamt och miljövänligt”
De Nordiska näringsrekommendationerna utges av Nordiska ministerrådet och är resultatet av ett unikt nordiskt samarbete. Rapporten ger länderna ett gemensamt evidensbaserat underlag när de utvecklar kostråd för sina medborgare.
– Den rapport vi tar emot idag kommer att hjälpa nordborna att äta hälsosamt och miljövänligt, eftersom den vägleder de nationella kostråden och därmed styr matsedlarna i våra skolor, sjukhus och andra offentliga kök säger Karen Ellemann, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet som ger ut rapporten.