Har du ätit en svenskodlad böna?

Är svaret ja, nej eller ingen aning? Svenska folket väljer gärna råvaror från Sverige när de handlar och vi vill med denna artikel uppmärksamma dig på att göra detsamma när du köper bönor. Det finns en stor variation av bönor som odlas i Sverige och säljs både som torkade, konserverade och förädlade till en ny produkt.

Behandla bönan precis som köttet

Precis som inom köttindustrin så är bönor som är odlade i Sverige ett betydligt bättre val för dig och för miljön. Dels så används betydligt färre bekämpningsmedel vid odling i Sverige, är de dessutom ekologiska är det ännu bättre för miljön. Dels så krävs inga långa transporter. De torkade bönorna är de med minst klimatavtryck. De tetrapack med svenska bönor som finns i affären är förpackade i Italien vilket höjer klimatavtrycket. Det finns endast en aktör på marknaden som erbjuder konserverade bönor som både är odlade och förpackade i Sverige. 

Som konsument kan du bidra till att säkra den svenska livsmedelsförsörjningen genom att välja svensk mat och dryck när du handlar.

Säljer din lokala butik svenska bönor?

Nästa gång du är i affären så kolla om du kan hitta någon böna som är odlad i Sverige. Du kan tex kolla i frysdisken då många varumärken gör vegetariska produkter, helt och hållet på svenskodlade baljväxter. Håll utkik och gör medvetna val när du handlar. Hittar du ingenting så fråga butiksägaren om det finns möjlighet att få in det i sortimentet.