Rostad majssoppa med lupinböna och chili

Denna soppa är smakrik då rostningen av majs sätter igång den naturliga karamelliseringen av majsen och ju hårdare du rostar majsen desto mer smak. En fruktig chili piggar upp soppan och behövs för att balansera smakerna. Sötlupinen ger mättnadskänsla och konsistens till soppan och även om koriander är en vågdelare så rekommenderas en ordentlig bunt.

Det här ska du känna till om sötlupin

Sötlupin ska inte förväxlas med den giftiga trädgårdslupinen som växer i dikeskanter runt om i Sverige. Sötlupin är en förädlad variant av trädgårdslupinen som är ätlig, med bra egenskaper för jordbruket.

Sötlupin är en baljväxt som är relativt ny i Sverige men som länge odlats till livsmedel i bland annat medelhavsområdet, Mellanöstern och Sydamerika.

Sötlupinen är en böna med hög proteinhalt, runt 35%, vilket är den böna med högst proteinhalt som kan odlas i Sverige och bara något lägre än sojabönan. Därav kan man kalla sötlupin, den nordiska sojan.