Blötlägg och tillaga torra baljväxter

Torra bönor och ärtor är kanske inte en ingrediens som används flitigt i svenska hem. Det tar lång tid och är krångligt är nog en vanlig missuppfattning. Men faktum är att det är superenkelt och tar bara några minuter av din tid. Däremot krävs lite planering. En sak som är säker är att det är en superklimatsmart och billig råvara som förtjänar att användas.

Men hur gör man då?

Precis som att vi behöver tillaga exempelvis köttfärs och kyckling på rätt sätt behöver vi tillaga baljväxter med rätt metoder för att få en hälsosam och god slutprodukt.

Vi ska guida dig så att du lär dig tillaga baljväxter på bästa sätt. 

En torr böna behöver genomgå två moment innan den är redo att ätas. Den behöver blötläggas för att svälla och den behöver kokas mjuk. Varje böna och ärta har sin unika kvalitet så läs tillagningsinstruktionerna på förpackningen. 

Blötläggning

Blötläggningen förbereder bönan för en snabbare och jämnare kokning. Längre blötläggning ger i de flesta fall kortare koktid. Olika sorter behöver blötläggas olika länge men det brukar inte göra något om de blir stående längre än rekommenderat, men byt till nytt kallt vatten om det drar ut på tiden. Att hälla upp vatten i en skål och fylla på med bönor är superenkelt.

Kokning

Koka sedan bönorna eller ärterna mjuka i nytt saltat vatten. Viktigt att vattnet kokar ordentligt i ca 10 minuter för att minska innehållet av antinutrienter råvaran. Antinutrienter kan göra oss illamående, gasiga i magen och försvåra näringsupptaget och det vill vi ju inte. Därefter kan de sjuda resten av tiden. Att koka upp vatten, hälla i de avrunna bönorna, och hålla koll så att det kokar innan man sänker värmen är också superenkelt och inte särskilt tidskrävande. Det här fixar du!

Vi rekommenderar att koka mycket när man väl kokar.

Färdigkokta baljväxter kan förvaras flera dagar i kylskåp. Det går även utmärkt att frysa in baljväxter i lagom stora mängder. Det kan vara praktisk att frysa in cirka 250 g i varje förpackning, vilket är en vanlig vikt i tetrapack med färdigkokta baljväxter i butik. På så sätt är det enkelt att följa recept som är anpassade efter färdigkokta baljväxter.

 

Källa: FoodJam med baljväxter – en smakinspiration, Cecilia Sassa Corin